NIEUWS

06-04-2018
Artikel

Een overnamecontract in mensentaal

Een overnameovereenkomst kan als Chinees klinken. Toch is het heel belangrijk dat een eigenaar bij verkoop van het bedrijf heel goed weet wat erin staat. Hierna de belangrijkste onderdelen, in mensentaal.
21-02-2018
Artikel

Driehoeksverhouding bij een MBO

Dit artikel legt uit wat een management buy-out (MBO) is en legt de driehoeksverhouding bloot die ontstaat tussen de eigenaar, het management en de financiële partij die betrokken wordt.
23-06-2017
Artikel

De belangrijkste correcties op EBITDA in het kader van waardering van een bedrijf

Als de waarde van een bedrijf wordt besproken, dan wordt vaak EBITDA als basis genomen. Er wordt dan gezegd "het bedrijf is aan zoveel keer de EBITDA verkocht". Dit artikel legt uit wat EBITDA is, en welke de belangrijkste correcties zijn die erop worden toegepast.
01-05-2017
Artikel

HOE EEN STERKTE/ZWAKTE ANALYSE U KAN HELPEN BIJ HET MAXIMALISEREN VAN DE WAARDE VAN UW BEDRIJF BIJ OVERNAME

Dit artikel legt het verband tussen een sterkte/zwakte analyse van een bedrijf en zijn overnemer en toont hoe dit kan helpen de waarde van het bedrijf te maximaliseren.
08-03-2017
Artikel

Strategieën bij Verkoop van een KMO

Bij de overdracht van een bedrijf heeft de eigenaar de keuze tussen verschillende manieren van aanpak. Die gaan van een één-op-één-onderhandeling tot een volledig georganiseerd biedproces.
01-06-2016
Overdracht

Overname van een gespecialiseerde 'niche' drukkerij

Albe De Coker, n van de belangrijkste vellenoffset drukkerijen van Belgi, heeft drukkerij Bredero uit Melle overgenomen. Drukkerij Bredero is een niche speler die zich op zeer specifiek drukwerk richt.
11-04-2016
Testimonial

Overname Zen Soft door Trustteam

Het Limburgse Zen Soft, ontwikkelaar van administratieve toepassingen voor kmo's en accountantskantoren, gaat op in het West-Vlaamse Trustteam, actief in Belgi en Frankrijk.
31-03-2016
Overdracht

Overname Transport Verstraete door H.Essers

23-03-2016
Artikel

De factor 'emotie' in overdracht

De overdracht van een familiale onderneming is vaak een emotioneel kruitvat.
23-03-2016
Artikel

Uw onderneming voorbereiden op een overdracht

Vooraleer een ondernemer zich stort in een overdrachtsverhaal, besteedt deze best voldoende tijd aan de voorbereiding ervan. Het is belangrijk dat het bedrijf beantwoordt aan het WYSIWYG principe (What You See Is What You Get): helderheid, transparantie en geen verborgen of complexe toestanden.
15-02-2016
Portfolio

Portfolio MNA februari 2016

Hierbij een overzicht van de dossiers waarop MNA momenteel werkt. Mocht u interesse hebben rond een bepaald dossier, neem gerust contact op: mna@mna.eu.
10-02-2016
Artikel

De tweetrapsraket bij een investering door Private Equity

Bij de instap van een investeringsfonds of private equity in uw bedrijf kunt u tweemaal verdienen, een eerste keer bij de instap van de Private Equity Partij en een tweede keer bij de gezamenlijke verkoop aan een industrile speler. Voornamelijk bij de eerste instap dient u als ondernemer op uw hoede te zijn.
01-01-2016
Artikel

Hoe bindt een Koper de Verkopende Eigenaar aan het bedrijf

Omschrijving van verschillende manieren die een Koper toepast om de Verkopende Eigenaar aan het overgenomen bedrijf te binden.
28-11-2015
Artikel

Op basis van welke elementen beslist een ondernemer of hij/zij het bedrijf verkoopt?

Kort artikel dat de elementen omschrijft waarmee een ondernemer rekening houdt om te beslissen of en wanneer hij/zij het bedrijf verkoopt.
15-04-2015
Artikel

Waarom worden momenteel zoveel bedrijven verkocht?

Oorzaken waarom momenteel zoveel bedrijven worden overgedragen.
27-03-2015
Artikel

De Overnamemarkt boomt (magazine Ondernemers van Voka)

De overnamemarkt boomt. Factoren daarvoor: Het einde van de economische crisis is in zicht. Een soepele monetaire politiek van de ECB met lage intrestvoeten en veel liquiditeit. Last but not least: de afbrokkeling van de Euro ten opzichte van andere belangrijke economische contintenten.
20-03-2015
Artikel

Aantal overnames stijgt sterk

Legt de redenen bloot waarom het aantal overnames sterk aan het stijgen is.
20-12-2014
Overdracht

Overname van Zen soft door Trustteam

Zen soft ontwikkelt administratieve toepassingen voor kmo's en accountantskantoren. Zen soft heeft een omvangrijk en stabiel klantenbestand opgebouwd over een termijn van ruim 20 jaar. Trustteam is een IT integrator van infrastructuur diensten, maatwerkontwikkeling en ERP. Met de overname versterkt Trustteam haar portfolio en klantenbestand en groeit naar een organisatie van meer dan 100 medewerkers, actief in Belgi en Frankrijk.
01-11-2014
Overdracht

Perdum

Perdum ontwerpt en ontwikkelt units voor controle en aansturing van een groot aantal functies in off-road voertuigen zoals bijvoorbeeld landbouwmachines. Klanten zijn producenten van gespecialiseerde industrile voertuigen. Na de overname door De Roeve Industries uit Lokeren wordt Perdum een nieuwe business-unit binnen de afdeling Industrial IT.
01-10-2014
Artikel

Warom belasting op overdracht bedrijf geen goed idee is

Dit artikel artikel beschrijft waarom de geplande taxatie in Belgi op overdracht van KMO's geen goed idee is.
01-10-2014
Overdracht

Buy-out HR ONE Pharma

HR ONE Pharma is een project staffing service provider in de bio-farmaceutische industrie. MNA adviseerde de hoofdaandeelhouder bij zijn verkoop van aandelen aan de minderheidsaandeelhouder.
04-07-2014
Overdracht

Van In (Sanoma) verkoopt Wees Wegwijs

De Nederlandse Verjo B.V., een uitgeverij voor leermiddelen op gebied van verkeer en vervoer (en strategisch partner van VVR te Remagen Duitsland) heeft de afdeling Wees Wegwijs/Connatre et Conduire overgenomen van de Belgische groep Van In, een uitgeverij gespecialiseerd in leermiddelen voor alle onderwijsniveaus in Belgi (en onderdeel van de Finse groep Sanoma). MNA adviseerde de verkopende partij.
25-04-2014
Artikel

Kortverhaal: voorbereiding overdracht

Kortverhaal van hoe een ondernemer de overdracht van zijn bedrijf voorbereidt.
03-03-2014
Overname

Finterior neemt belang in Coelembier

Coelembier is actief op vlak van interieurinrichting op maat, zowel voor bedrijven als voor de particulieren. Het bedrijf is opgericht in de jaren 60 en wordt geleid door de 2 generatie. De snelle groei van de afgelopen jaren heeft nieuwe uitdagingen met zich gebracht. Via Finterior stapt de familie Ide, die haar sporen verdiende in ondermeer Spanolux, in het kapitaal. Het is de bedoeling om de huidige bedrijfsleiding te versterken met belangrijke kennis en ervaring en zo de groei naar een volgend niveau te ondersteunen.
01-02-2014
Nieuwsbrief

@Company februari 2013

Groeibedrijven en Private Equity.
29-01-2014
Overdracht

Sufina neemt Link over

Private Equity speler Sufina neemt Link over. Link is een communicatiebureau dat Belgische kmo's, industrile groepen en beursgenoteerde bedrijven onder zijn clinten telt.
20-12-2013
Artikel

Hoe uw bedrijf waarderen?

Hoe uw bedrijf waarderen in het kader van familiale opvolging?
24-10-2013
Artikel

Vlaamse ondernemers vergrijzen in snel tempo (Dagblad De Tijd)

Bijna vier op de tien ondernemers in Vlaanderen zijn ouder dan 50 jaar.
24-10-2013
Overdracht

Think2Act investeert in Thau

Het durfkapitaalfonds Think2Act investeert in Thau (Herent), actief in fieldmarketing en brand logistics met focus op de doe-het-zelf sector en consumenten elektronica. De onderneming werd in 2005 opgericht door Olivier Van Orshoven en Christian Peeters. Deze laatste blijft aan boord van de onderneming. De inbreng van Think2Act zal vooral dienen om Thau verder te doen groeien in de bestaande markten (Belgi en Nederland) en in het buitenland.
03-10-2013
Overdracht

2 MBI kandidaten nemen Channel Sailing over

Piet Lescrauwaet en Nicolas Decoster hebben Channel Sailing, gelegen in Zeebrugge en actief in het verhuren van zeiljachten, overgenomen. Carlos Vanhecke, oprichter en bezieler van Channel Sailing blijft nauw betrokken bij de verdere evolutie van het bedrijf.
01-10-2013
Nieuwsbrief

@Company oktober 2013

Hoe wordt uw bedrijf bij overname gewaardeerd?
11-09-2013
Persbericht

MNA treedt toe tot Msquare M&A Alliance

MNA is in het kader van haar internationaal netwerk toegetreden tot het wereldwijde netwerk van Msquare M&A Alliance (www.msquarealliance.com). Het netwerk biedt met meer dan 150 actieve investment bankiers, advocaten en auditors een platform om actief en grensoverschrijdend op elkaars dossiers in te spelen. Naast de netwerken DealNexus en MergersClub geeft dit een bijkomende dimensie aan het netwerk van MNA.
01-09-2013
Nieuwsbrief

@Company september 2013

Hoe kan u uw groei financieren zonder controle over het bedrijf te verliezen?
14-05-2013
Overdracht

Steelvision neemt PIDE over

Steelvision, een West-Vlaams plaatbewerkingsbedrijf van heel fijn metalen plaatwerk dat onder andere aan de verlichtingsindustrie levert, neemt P.I.D.E uit Alveringem over. P.I.D.E is een metaalbewerkingsbedrijf dat zwaardere metalen stukken aanlevert aan diverse industrien.
11-04-2013
Artikel

Trends - Private Equity en de Mezzaninelening - Peter Maenhout (GIMV), Joris Claeys en Wim Cools (Capital@rent)

In dit artikel licht Peter Maenhout (GIMV) de rol van private equity toe en verduidelijken Joris Claeys en Wim Cools (Capital@rent) de mogelijkheden van een mezzaninelening.
11-04-2013
Artikel

Trends - Financiering overnames - Rudy Goossens (KBC)

In dit artikel geeft Rudy Goossens (KBC) een goed overzicht over de actuele waarderingen en hoe deze gefinancierd worden door de bank.
18-02-2013
Persbericht

Overname DS Transport door Meta International

DS Transport, gevestigd in Brussel, is een bedrijf dat vrachtwagens met chauffeur ter beschikking stelt van grote internationale logistieke groepen voor lokaal en regionaal goederentransport. Om een verdere groei van het bedrijf te verzekeren, heeft ondernemer Paul Jacobs (Meta International) het bedrijf overgenomen. MNA begeleidde de verkoper gedurende het ganse proces.
15-02-2013
Nieuwsbrief

@Company februari 2013

Artikel / Wie neemt uw bedrijf over. Bij overdracht van een bedrijf is n van de belangrijkste voorbereidende stappen te bepalen welk soort kopers in aanmerking komt. In dit artikel overlopen we de verschillende types overnemers en waar men moet op letten bij elk van hen.
09-01-2013
Overdracht

Avon Invest neemt Cartec over

NV Cartec uit Anderlecht is een bedrijf actief in het maken van transparante rechthoekige en cilindervormige verpakkingen in PVC/PET voor food en non food toepassingen. Het is hierin marktleider in Belgi en levert ook in de buurlanden. De verdere groei en continuteit van Cartec wordt nu verzekerd via overdracht aan en management door Avon Invest NV.
05-10-2012
Artikel

MNA, lid van VOKA Oostvlaanderen

Ter gelegenheid van het lidmaatschap bij VOKA Oostvlaanderen, is een artikel verschenen in Ondernemers dat de aktiviteiten van MNA kort beschrijft.
01-09-2012
Persbericht

MBI kandidaat neemt Sensotec over.

Een MBI kandidaat neemt Sensotec over, een groeibedrijf dat voor personen met een visuele handicap technologie en hulpmiddelen brengt, waaronder softwareoplossingen voor dislexie. MNA adviseerde de eigenaars.
01-08-2012
Persbericht

Een MBI kandidaat versterkt het management van Alindus.

Een MBI kandidaat versterkt het management van Alindus bvba uit Aalst, n van de belangrijke spelers op de markt van persoonlijke beschermingsmiddelen. MNA adviseerde de eigenaar.
25-07-2012
Persbericht

Management neemt middelgroot accountancy kantoor over.

Het management van een middelgroot accountancy kantoor heeft een overeenkomst bereikt met de eigenaars voor de overname van de aandelen.
27-04-2012
Persbericht

Pivaco neemt V-Cons over.

Pivaco uit Temse neemt West-Vlaamse V-Cons over. V-Cons ontwerpt, bouwt en installeert wereldwijd slachtlijnen. MNA adviseerde verkoper.
01-09-2011
Testimonial

Testimonial Willemen Groep

Johan Willemen, CEO van de bouwonderneming Willemen Groep, getuigt.
01-12-2010
Testimonial

Testimonial Algrondbo

Patrick Raemdonck, eigenaar en CEO van Algrondbo, actief in horizontale gestuurde boringen, getuigt.
01-02-2010
Testimonial

Testimonial Logi-Technic

Johan Gitsels, eigenaar en CEO van het outsourcingbedrijf Logi-Technic, getuigt.
01-05-2009
Testimonial

Testimonial Soft-Naert

Filip Naert, Daniel Naert en Filip Huwaert, eigenaars van het softwarebedrijf Soft-Naert en Patricia Vandelanotte, koper van het bedrijf, getuigen.
10-02-2009
Testimonial

Testimonial Alaska

Johan Lemmens, Stefan Kindt en Eddy Loufs, eigenaars van het accountantsgroep Alaska, getuigen.
04-11-2008
Testimonial

Testimonial Milieu en Leven

Frank Van Nijlen, eigenaar van het milieu consultancy bedrijf Milieu en Leven, getuigt.
01-07-2008
Testimonial

Testimonial PCC

Jan Demeyere, Eigenaar en CEO van PCC, actief in "computer care" en Kris Cloots, CEO van de multinationale groep ISS, getuigen.
01-02-2008
Testimonial

Testimonial ATV

John Vanneste, eigenaar en CEO van ATV, actief in elektrotechnische automatisering, en Luc De Winter, COO van Fabricom (Suez), getuigen.
01-11-2007
Testimonial

Testimonial Erens

Johan, Stefan, Patrick en Liesbeth Erens, eigenaars van het familiebedrijf Erens, actief in de distributie van bakkerijgrondstoffen, en koper Bruno Ranson, CEO van Ranson, getuigen.
01-03-2007
Testimonial

Testimonial HCW

Chris Bouton en Anne Touquet, eigenaars van Het Computerwinkeltje (HCW), getuigen.
01-06-2006
Testimonial

Testimonial Silicon Center

Filip Michiels, eigenaar van de ICT integrator Silicon Center, en koper Didier Van Speybroeck, getuigen.
14-02-2012
Persbericht

Sioen persbericht Roland

De overname van de Poolse fabrikant van dekzeilen voor vrachtwagens Roland International door de Nederlandse groep Loadlok is geclosed. MNA adviseerde de eigenaar, het beursgenoteerde Sioen Industries.  
04-10-2011
Artikel

Artikel in De Tijd over Mezzaninefinanciering

Dit persartikel beschrijft de techniek en motivatie van de mezzaninefinanciering bij de overname van Aswebo door Willemen Groep. 
01-09-2011
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA september 2011

Artikel / Activa Transactie versus Aandelen Transactie (deel II)Testimonial / Willemen Groep neemt Aswebo over 
17-08-2011
Overdracht

Overdracht Steelvision

2 MBI kandidaten nemen Steelvision (regio Brugge) over. Steelvision is een plaatbewerkingsbedrijf van zeer fijne plaat en levert vooral aan de verlichtingsindustrie, standenbouw en industriën waar heel fijne metalen onderdelen nodig zijn.
21-05-2011
Overname

Overname Aswebo

WILLEMEN GROEP (Mechelen) actief in de bouwsector, neemt ASWEBO GROEP (Drongen) over. Samen zal de groep een omzet realiseren van 430 M € en 2.000 mensen tewerk stellen. MNA maakte de overname mee mogelijk door het aantrekken van mezzaninefinanciering. 
01-12-2010
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA december 2010

Artikel / Activa Transactie versus Aandelen Transactie (deel I)Testimonial / Algrondbo 
18-11-2010
Artikel

Finance World (Kluwer)

Activa transactie versus aandelentransactie.
01-10-2010
Persbericht

Persbericht nieuwe kantoren

MNA heeft haar intrek genomen in nieuwe kantoren. Het nieuwe adres: Clintonpark, Ter Reigerie 11/1, 8800 Roeselare, België. 
23-08-2010
Persbericht

Overdracht Algrondbo aan OMV Natie

Overdracht van Algrondbo, actief in aanleg van nutsleidingen (water, gas, electriciteit) aan O.M.V. Natie. 
23-08-2010
Persbericht

Een MBI-kandidaat heeft Leda nv overgenomen

Een MBI-kandidaat heeft NV Leda overgenomen, een productiebedrijf actief in de meubelbranche. 
01-03-2010
Persbericht

Frederic Gallant vervoegt het MNA team

Frederic Gallant, handelsingenieur met diploma in executive management bij de Vlerick Management School, die een carrière opbouwde bij de internationale concerns Siemens en Olivetti, heeft MNA als partner vervoegd. 
23-02-2010
Persbericht

Overdracht elektrotechnisch installatiebedrijf

MNA begeleidde de overdacht van een elektrotechnisch installatiebedrijf gespecialiseerd in industriële omgevingen. 
01-02-2010
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA februari 2010

Artikel / Familiale opvolging - De familie, of toch niet?Testimonial / Logi-Technic 
18-12-2009
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA december 2009

Familiale opvolging - De familie, of toch niet?
17-10-2009
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA oktober 2009

De Voorbereiding van Overdracht van uw Bedrijf. Wat moet u doen? Wanneer en hoe? 
29-09-2009
Artikel

FD Magazine - Creativiteit en geduld bij M&A

Creativiteit en geduld bij Fusies en Overnames 
23-09-2009
Persbericht

MBI-kandidaat verwerft IC-S.

MBI-kandidaat verwerft 50 % in IC-S. 
01-05-2009
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA mei 2009

Artikel / Management Buy-Out Deel III.Testimonial / Soft-Naert 
23-04-2009
Overdracht

Accent verwerft belang in Logi-Technic

Accent - Jobs for People - verwerft een meerderheidsbelang in Logi-Technic. 
10-02-2009
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA februari 2009

Artikel / Management Buy-Out Deel II.Testimonial / Alaska
24-01-2009
Transfer

De Wilde verwierf Pieters.

De Wilde verwierf Pieters.
27-12-2008
Artikel

Artikel FD Magazine - MBO

Delicate driehoeksrelatie: een MBO opzetten.
01-12-2008
Artikel

FD Magazine - Nieuwe regeling overnames

Nieuwe regeling overnames complexer.
04-11-2008
Artikel

Ondernemen

Bedrijf te koop.
04-11-2008
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA november 2008

Artikel / Management Buy-Out Deel I.Testimonial / Milieu en Leven
11-10-2008
Persbericht

MBI kandidaat verwierf belang in Soft-Naert

Een MBI kandidaat verwierf een belang in Soft-Naert.
24-09-2008
Zoekprofiel

Zoekopdracht onderhoud machines

Een internationaal opererende industriële groep met vestiging in België zoekt een bedrijf met als activiteit het onderhouden van machines op werktuigkundig vlak.
01-09-2008
Persbericht

Opdracht onderhoud van vliegtuigmotoren

MNA heeft een buitenlandse bedrijf geadviseerd bij de overname van een Belgische onderneming, actief in het onderhoud van vliegtuigmotoren.
01-07-2008
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA juli 2008

Artikel / Een leveraged deal: opportuniteit of risico? Deel III.Testimonial / Pcc nv
20-06-2008
Artikel

Ondernemers - Elektro Develtere

Elektro Develtere vormt de derde West-Vlaamse peiler van ATS Groep(Merelbeke).
29-04-2008
Artikel

De Tijd - Elektro Develtere

ATS groep neemt Elektro Develtere over.
26-02-2008
Artikel

De Tijd - Milieu en Leven

Van Ganzewinkel neemt Milieu en Leven over.
01-02-2008
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA februari 2008

Artikel / Een leveraged deal: opportuniteit of risico. Deel II.Testimonial / Aandrijftechniek Vanneste (ATV).
27-01-2008
Artikel

Voka, Ondernemers - overnemer zoeken

Een overnemer zoeken is stap-voor-stap het net dichttrekken.
21-11-2007
Artikel

De Tijd - Kleinere M&A-Huizen

Kleinere M&A-Huizen blijven onmisbaar.
01-11-2007
Artikel

VKW Ondernemen - Een gezonde schuldgraad

Een gezonde schuldgraad.
01-11-2007
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA november 2007

Artikel / Een leveraged deal: opportuniteit of risico? Deel I.Testimonial / Erens nv
01-09-2007
Artikel

Voka, Ondernemers - ATV

Fabricom-GTI maakt van ATV West-Vlaamse basis.
01-03-2007
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA maart 2007

Artikel: Zoeken naar een overnemer, stap-voor-stap het net dichttrekken.Testimonial: Flanders Informatics Trade nv.
01-06-2006
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief MNA juni 2006

Artikel: Hoe bereidt u best de overdracht van uw bedrijf voor?Testimonial: Silicon Center BVBA
26-06-2003
Artikel

Trends - 7 valkuilen

7 Mogelijke valkuilen bij overdracht van uw bedrijf.
01-06-2003
Artikel

Voka, Ondernemers - Seminarie overdracht Diksmuide

Seminarie overdracht en overname van een onderneming, Diksmuide, mei 2003